Over mij

Over mij

Biografie

Mensen noemen mij een creatieve, veelzijdige en enthousiaste violiste. Ik heb mijn bachelor viool gehaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ilona Sie Dhian Ho en vervolgens master New Audiences and Innovative Practice (NAIP) met Janet Krause als mijn viooldocente. In deze master hield ik me bezig met het ontdekken van nieuwe optreedmanieren voor onbekend publiek.

Loopbaan

Op 6-jarige leeftijd ben ik begonnen met vioolspelen. Hans Wijnberg, concertmeester van het Gelders Orkest, solist en mijn opa, was mijn eerste docent. Vervolgens ben ik doorgegroeid naar de vioollespraktijk van Petra Westra in Zutphen. Daar heb ik jarenlang ensemble ervaring opgedaan in de Arcato ensembles. Daarna kreeg ik zes jaar les van Sylvia van de Grinten in Zwolle onder andere via de Jong Talent Klas en de Vooropleiding. In 2016 begon ik met mijn bachelor aan het conservatorium in Den Haag en in 2020 met mijn master.

Orkestervaring

Ik heb jarenlange ervaring in het spelen bij allerlei ensembles. In mijn jonge jaren heb ik meegespeeld met het Arcato ensemble, waar we onder andere herhaaldelijk bij het FIMU in Belfort hebben opgetreden en in Wenen prijzen hebben behaald. Op mijn 14e werd ik toegelaten bij het JeugdOrkest Nederland en vanaf mijn 15e was ik ook lid van het Britten Jeugd Strijkorkest. Daar voerde ik de tweede violen aan en ben ik ook plaatsvervangend concertmeester geweest. Ook bij het Nederlands Studenten Kamerorkest ging ik als tweede viool aanvoerder mee op tournee. Vanaf mijn toelating op het conservatorium ben ik actief bij Orkest Morgenstond. Ik was concertmeester bij het Reclaim Childhood orkest van de componist Peter Kooreman en in 2018 werd ik concertmeester van het Autunno ensemble, waar ik tot heden nog bij aangesloten ben. In het voorjaar van 2019 ging ik mee met het Ricciotti ensemble op tournee.

Kamermuziek

Met kamermuziek ben ik ook jaren actief bezig. Op mijn 13e won ik met een trio de eerste prijs op het kamermuziekconcours Overijssel en op mijn 16e heb ik met een kwartet van de Jong Talent Klas in Zwolle gespeeld op het Emmy Verhey Festival. Tweemaal heb ik meegedaan aan Zomercursus Woudschoten, waar tien dagen lang honderd muzikanten in verschillende ensembles kamermuziek maken en daar les in krijgen. Op het conservatorium heb ik met meerdere ensembles les gehad en meerdere malen opgetreden op het Haagse Kamermuziekfestival. Met een collega-violiste vorm ik Duo Juna, waarmee ik optredens op maat maak voor alle soorten publiek.

Solo

Ook als solo violist heb ik veel ervaring. Ik heb driemaal solo gespeeld bij het Arcato ensemble. Toen ik 15 was speelde ik solo in het vioolconcert van Haydn bij kamerorkest Divertimento en op mijn 16e werd ik geselecteerd om bij het ArtEZ kamermuziek ensemble solo te komen spelen. Op mijn 19e soleerde ik in het dubbelconcert van Malcolm Arnold bij het Britten Jeugd Strijkorkest, samen met mijn collega Tina Draadjer van Duo Juna. Optredens werden onder andere in Italië gegeven. Ook bij het Britten Jeugd Strijkorkest heb ik gesoleerd in het concert voor 4 violen van Vivaldi en in Bach’s 3e Brandenburg Concert onder leiding van Ton Koopman. Op het Britten vioolconcours in 2016 won ik een derde prijs en op het Prinses Christina Concours in 2017 ontving ik in de hoogste categorie een aanmoedigingsprijs. Ik mocht meedoen aan Virtuoso & Belcanto, twee masterclassweken in Italië, waar ik onder andere les kreeg van Stephan Picard, Eszter Haffner en Bård Monsen. Bij het Apeldoorns Symfonie Orkest speelde ik solo in het vierde vioolconcert van Vieuxtemps.

Naast mijn activiteiten met mijn viool speel ik ook piano vanaf mijn negende en heb ik gedurende twee jaar aan het conservatorium lessen daarin gevolgd. Ook houd ik me bezig met muziek arrangeren, waar ik ook op het conservatorium les in heb gehad.

Sinds 2014 speel ik op de viool van mijn opa Hans Wijnberg. De viool is in 2011 gebouwd voor hem door Peter Westerlund.

Neuropsychologie

Naast mijn passie voor viool heb ik ook interesse in de psychologie. Ik heb mijn Bachelor Psychologie aan de Universiteit Leiden gehaald, waar ik ook het Honours programma heb gevolgd en mocht meedoen aan de Honours Lectures, waar een select groepje studenten met een hoog gemiddelde en een overtuigende motivatiebrief mee mocht lopen met onderzoekers uit verschillende disciplines. Vervolgens volgde ik de Master Neuropsychologie, tevens aan de Universiteit in Leiden, waarin ik stage liep in Ziekenhuis Rijnstate en vervolgens ook tijdelijk aan het werk mocht.

Duo Juna

Duo Juna bestaat uit mij, Vivian de Graaff en Tina Draadjer, beiden violisten. We hebben elkaar leren kennen in het JeugdOrkest Nederland in 2014 en zijn elkaar sindsdien regelmatig tegengekomen. Onder andere in het Britten Jeugd Orkest, waar we ook samen hebben gesoleerd in het dubbelconcert van Malcolm Arnold. We traden talloze keren op in Nederland en Italië. Als duo hebben we al veel concerten gegeven voordat we in 2020 besloten serieus aan de slag te gaan onder de naam Duo Juna.

Duo Juna geeft op maat gemaakte optredens voor zeer verschillend publiek. Het repertoire is erg breed en gevarieerd, met onder andere Prokofiev, de Bériot, Telemann en bekende stukken. Wij gaan graag met de aanvrager in gesprek over de wensen. Naast deze laagdrempelige optredens spelen we ook ‘traditionele’ concerten. We genieten van beide benaderingen en halen uit beide concertvormen veel plezier en energie.

Kijk op onze website voor meer informatie of neem contact met ons op.

De Wijkmuzikanten

De Wijkmuzikanten zijn gesitueerd in Den Haag en bestaat uit enthousiaste conservatorium studenten en alumni die zoeken naar een manier om de muziek van binnen het conservatorium en de concertzalen naar buiten te brengen. Dit ensemble brengt op een toegankelijke en aantrekkelijke manier klassieke muziek naar mensen die daar niet makkelijk mee in aanraking komen. Zo spelen we jaarlijks een tour van schoolconcerten en is er eens per jaar een grote buurtvoorstelling. Hier participeren verschillende wijkinitiatieven, zoals een Indiase dansgroep, een vioolklas of een bestaand koor. Door het jaar heen spelen De Wijkmuzikanten optredens op locaties dichtbij de wijkbewoners, bijvoorbeeld in Middin (een huis voor beperkten), de Albert Heijn of het winkelcentrum, op een buurtfeest, tijdens internationale vrouwendag, etc. Tijdens een voorstelling spelen de muzikanten een verhaal uit met muziekstukken hierin verweven. Hierdoor wordt het publiek meegenomen in de karakters en emoties die in de muziek te vinden is, ontstaat er een connectie tussen muzikant en luisteraar en worden concerten behapbaar voor onbekend publiek.

Sinds 2016 ben ik aangesloten bij De Wijkmuzikanten. De eerste jaren speelde ik veel mee en nu zit ik in de organisatie. Ik zet artistieke concepten op, organiseer de projecten, houd contact met de partners in de buurt, regel bijeenkomsten en repetities met de muzikanten, maak planningen voor de korte en lange termijn en andere taken die voorbij komen in de organisatie.

Neem voor vragen of interesse contact op met De Wijkmuzikanten.

Bekijk video’s van De Wijkmuzikanten